Yürütücülüğünü Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Hakan Gürel'in yaptığı "Grafen Tabanlı Biyoalgılayıcılar" başlıklı TÜBİTAK 3501 Kariyer Destek projesi kapsamında 11-13 Nisan 2017 tarihlerinde "Hesaplamalı Nanobilim Çalıştayı" düzenlendi.

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi'nin destekleriyle gerçekleştirilen çalıştay ile ülkemizde ve dünyada, nanobilim ve nanoteknolojinin çeşitli konularında çalışmaları ve katkıları ile tanınmış uzman araştırmacıları bir araya getirerek ilgili alanlardaki son gelişmelerin tartışılması ve bir ortak çalışma zemini oluşturulabilmesi için bir bilimsel ortam hazırlanması hedeflendi.

Çalıştayın açılış konuşmasında, Doç. Dr. Gürel, paydaşlarla bilgilerin paylaşmak ve davetli konuşmacılar vasıtasıyla güncel konuları takip etmek amacıyla çalıştayı düzenlediklerini belirtti, Hesaplamalı bilimin son zamanlarda sık gündeme gelen bir konu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Gürel, "Hesaplamalı bilimin bir alt kolu olarak düşünebileceğimiz Hesaplamalı Nanobilim disiplinlerarası bir kavram olduğu için hemen her alan içerisinde yer alıyor" ifadesinde bulundu.

İki kısımda üç gün süren çalıştayın, ilk kısmı Kocaeli Üniversitesi Kartepe Park Otel'de davetli konuşmacıların sunumları ile yapıldı. Doç. Dr. Hikmet Hakan Gürel 'Grafen Tabanlı Biyoalgılayıcılar', İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Hilmi Ünlü 'Yoğunluk Fonksiyoneli ve Sıkı Bağlanım Teorileri ile Yarıiletken Enerji Bant Yapılarının Modellenmesi', Doç. Dr. Adem Tekin 'Enerji Malzemelerinin Hesaplamalı Tasarımı ve AB İnitio Kuvvet Alanı Geliştirme', Dr. Özden Akıncı 'Hesaplamalı Bilim ve Nanoteknoloji', Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Durgun '2-Boyutlu Malzemelerin Optoelektronik Özelliklerinin İncelenmesi' ve Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Kılıç 'Yığın ve Düşük-Boyutlu Yarıiletkenlerde Elektronik Durumların Spin-Yörünge-Kaynaklı Yarılması' başlıklı sunumları gerçekleştirdiler.

Çalıştayın ikinci kısmı ise Teknoloji Fakültesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Yazılım Geliştirme Laboratuvarı'nda yapıldı. İkinci kısımda, Kocaeli Üniversitesi bünyesinde bulunan akademisyenler tarafından Nanoyapı hesaplama eğitimi verildi. Eğitimde, çeşitli nanoyapıların yapısal, elektronik, manyetik vb. özelliklerini açık kaynak kodlu programlar (Quantum Espresso ve Siesta) kullanarak hesaplanması üzerine uygulamalar yapıldı.


Haber: Tolga Nehbit (BHİ)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Hesaplamalı Nanobilim Çalıştayı